Svako treba da ide u vojsku

Od kako se pojavila vest da postoji mogućnost vraćanja obaveznog vojnog roka, mnogi su se uplašili i rešili da javno govore o tom zlu, o toj nepravdi, strahoti koja nam nije potrebna. Za očekivati je bilo da će biti onih koji će napadati obavezni vojni rok, uvek ih je i bilo, ali oni su i tada…i sada u manjini.

Pre dva dana na sajtu telegrafa osvanuo je tekst. Tekst na sajtu Telegrafa je direktno iz pera gospodina Mateje Beljana, inače mladića koji radi u Blicu, ali ima dosta dobre tekstove koje možete pročitati i na drugim portalima. Ovaj intelektualac sa Fakulteta političkih nauka ima svoje viđenje vezano za obavezno služenje vojnog roka i to treba poštovati…međutim…ja kao nindža morao sam da odgovorim na njegovo viđenje vojske iako moj tekst neće biti na portalima kao što je njegov.

Prvo, moram Mateji da kažem da bi svako mogao  da ode na odsluženje vojnog roka. Po zakonu, posao bi ga čekao, a on kao novinar mogao bi recimo svoj doprinos vojsci da da u pisanju tekstova za vojne časopise, sajt ili za neki tekst koji bi bio objavljen u Blicu, na primer. Tako je Mateja, ti bi kao vojnik mogao da radiš upravo to u vojsci. Možda to ne znaš, ali to je već greška samog marketinga vojske. Sada bi ti mogao da kažeš da to možeš i od kuće da radiš. Istina…Međutim…nije poenta u tome…Poenta je da osetiš vojnički život o kojem ćeš pisati…a veruj mi da vojnički život ume da bude jedno odlično iskustvo i lepa uspomena.

Postoji još dosta stvari koje možeš „bez puške“ da radiš u vojsci…Recimo kuhinja…pomažeš kuvaru…imao bi svuda privilegije i prijatelje…znam da smo svi branili kuvare u gradu i bili dobri sa njima…ili recimo da budeš u stacionaru da pomažeš bolničkom osoblju…Možeš čak da budeš i onaj vojnik koji pušta vodu vojnicima za kupanje…i oni su dobro prolazili u vojsci…ili onaj koji radi na razglasu…

Kažeš da ne voliš oružje…da se uplašiš i kada balon pukne…Eto razloga da prođeš obuku…Bar onu osnovnu…Nije da ćeš zavoleti oružje, verovatno nećeš…ali ćeš znati da ga upotrebiš i da rukuješ njime, zlu ne trebalo…Ako nekada negde udari grom, pukne balon…to ćeš prihvatiti bolje…Veruj mi da, ne daj Bože rata, nikome nije svejedno kada zvižde i gruvaju bombe…svi se trgnu…

Veruj mi da je vojska nešto veoma dobro…Upoznaćeš razne likove…Ja sam vojsku služio sada već davne 1995/1996 sa 18 godina…Veruj mi da su mi prijateljstva iz vojske još uvek aktivna…ne sva…ali dobar deo…I kum koji me je venčao pre par godina i krstio dete je neko koga sam upoznao u vojsci…Ne brini…među prijateljima iz vojske imam i one koji su i tada mrzeli vojni rok…ali su ga odradili…i imaju lepe uspomene.

I poštovani Mateja, obzirom da si neko ko može da utiče na javno mnjenje, zamolio bih te da ljudima objasniš još jednu veoma važnu stvar. Vojka ne služi za rat…nego za odbranu zemlje…za odbranu tvoje porodice…moje…tvojih kolega…svih nas koji živimo u Srbiji…Zlu ne trebalo, vojska nam je potrebna.

29.08.2018.