Volite palačinke? Ovo morate znati o njima

Palačinke. Sama pomisao na ovu poslasticu izaziva želju za njima. Neko ih voli slane, neko slatke, a postoje i oni koji vole da ih jedu prazne. U svakom slučaju, kako god da ih jedete, ovo bi trebalo da znate o njima.

U petom veku pre Nove  ere pravljen je takozvani tagenias od brašna, maslinovog ulja, meda i kiselog mleka. Ovo su bile preteče današnjih palačinki. Kako se civilizacija razvijala, tako se i recept za palačinke razvijao. Današnje palačinke, kakve mi znamo, osmišljene su u Francuskoj i tamo se zovu Crepes.

Inače, bacanje palačinki, odnosno okretanje uvis, dovodilo se u vezu i sa proricanjem. Postoji i anegdota da je i Napolen pred svaku bitku pekao sam palačinke i okretao ih, te ukoliko mu neka ispadne, znao da neće dobro proći u borbi. Kada je pre napada na Moskvu pekao palačinke, četiri su mu se uspešno okrenule, dok je peta ispala. Nakon poraza, rekao je: „To je ona peta palačinka.

Najpoznatije palačinke:
– Bao Bing – tanka kineska palačinka koja se obično služi uz meso
– Blini – ruska palačinka od heljdinog brašna koja se služi sa kavijarom i pavlakom
– Palatschinken – austrijska palačinka
– Pancakes – poznata američka deblja palačinka

Ovo morate probati
Njegoševa palačinka:
Njegoševa palačinka pravi se sa pršutom, kajmakom, kačkavaljem i pečurkama. Kačkavalj i kajmak se namažu na jednu polovinu i tope se dok se prženje palačinke dovršava. Na kraju se dodaju pečurke i njeguški pršut. Palačinka se preklapa i služi.